Spændende aften ved Elling Kirke

Kirkegårdsvandringen 2021 i Elling løb af stablen i tirsdags den 7. september i et samarbejde med Naturvejleder Bo Storm og Menighedsrådet.

En rigtig dejlig septemberaften, som startede med et interessant foredrag af Bo Storm inde i selve kirken. Her blev de 60-70 fremmødte underholdt med fakta og anekdoter i en god blanding af tro, overtro, dyr, fugle og andet natur, som både nutidigt og historisk har været koblet til tro, kirker og kirkegårde.

Efter denne introduktion blev det tid til at begive sig ud på den omkringliggende kirkegård, hvor vi havde forberedt lidt forskelligt at fortælle om udvalgte gravstene.

Der er jo mange stene / fortællinger at vælge imellem når man sådan skal finde nogle frem – og alt for lidt tid til at fortælle de interessante historier.

Vi startede i det sydøstligste hjørne, hvor Zenitha ved en sten fortalte lidt om de generelle genvordigheder, man støder på f.eks. i forbindelse med slægtsforskning, hvor de afdødes navne og endda også fødselsdatoer kan være i uoverensstemmelse med kirkebogen.

Bo supplerede med fortællinger om forskellige planter i, på og omkring kirkegårdsdiget og belærte os om deres forskellige helbredende egenskaber.

I modatte ende af kirkegården blev der efter en lille gåtur gået lidt mere i dybden med nogle af de personer, hvis navne var hugget ind i stenene.

Vi fik hørt om, hvad der kan findes frem til af spændende ting om personernes levned og betydning for lokalsamfundet ved at nærstudere de data, som blandt andet er opbevaret på arkivet.

Zenitha fortalte spændende historier om skoleholder Lars Henning Schroll, præst og bl.a. kirkeforstander i Iowa Rasmus Vestergaard, gårdejerskerne Hanne og Grethe Nørgaard og fattiggårdsbestyrerparret Jens og Karoline Madsen. Som rosinen i pølseenden blev tilhørerne klogere på forfattersken Hulda Lütken, som også fik citeret et par eksempler på hendes lidt dystre digte og fortællekunst.

Til sidst var der tid til kaffe, cupcakes og spørgsmål i Sognegården skråt overfor på den anden side af Tuenvej.

Man kunne sagtens have valgt nogle andre af de mange spændende stene og livshistorier i stedet for ovennævnte og måske gentager vi successen med nogle af dem en anden gang.

Alt i alt en fantastisk dejlig aften…

/Jeppe

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *